Latest topics
» Kecek Ganu by loghat tranung
MANIFESTO DUNIA MITOS EmptySun Apr 15, 2012 5:50 am by silverramboman

» heroes season3 ep1-ep25
MANIFESTO DUNIA MITOS EmptyFri Jul 17, 2009 2:05 am by Admin

» Install window Xp pada hard disk SATA
MANIFESTO DUNIA MITOS EmptyTue Apr 14, 2009 7:38 am by Admin

» Windows XP Tips :: How To Turn off Autoplay
MANIFESTO DUNIA MITOS EmptySat Mar 28, 2009 4:46 am by us3n

» Prison Break Season 4
MANIFESTO DUNIA MITOS EmptySun Dec 28, 2008 5:51 am by Admin

» Smallville Season 8
MANIFESTO DUNIA MITOS EmptyMon Dec 22, 2008 5:54 am by Admin

» new PSP2 realese at 2009
MANIFESTO DUNIA MITOS EmptySat Dec 20, 2008 5:32 am by us3n

» caRa mEnaHaN maRah mEnuRuT ISLAM
MANIFESTO DUNIA MITOS EmptyThu Dec 18, 2008 10:14 am by dLy

» supernuteral season 4
MANIFESTO DUNIA MITOS EmptyThu Dec 18, 2008 7:06 am by Admin


MANIFESTO DUNIA MITOS

Go down

MANIFESTO DUNIA MITOS Empty MANIFESTO DUNIA MITOS

Post  anix_core on Tue Nov 25, 2008 8:42 am

Ada dunia lain selain daripada yang ini. Yang terpencil disisih tadbir kanun fizik. Terkunci antara arus garis waktu, dalam rangkum bumi diedar paksinya. Masih dipendam kabut antara tahyul dan mustahil.

Adalah peri dikatakan bahawa dunia ini dunia mistik. Gugusan dimensi sakti unjuran keramat usul sihir hati. Hunian para perintis lelaki dan perempuan peneroka kebarangkalian.

Halimunan serta segala hal yang ghaib-ghaib. Tiadalah berketahuan banyak akan ianya tiada sahih di mata sama maklum di akal. Lantaran peras perlembagaan paksa tata realiti dan piawai masa memegat galang hakikat biar tiadalah cara lain lagi memikir akan dunia sekaliannya selain daripada yang ini sahaja.

Meski tiadalah jauh akan halnya dunia yang lain itu yang berjarak letaknya bahkan antara selangkah kaki dan segapai tangan adanya. Sementelah hadir bersekali seraya selisih sahaja, tatkala leka tiada terduga barangkali pernah ketemu tanpa sedar barangkali telah datang tanpa dipanggil. Adakalanya didatangkan pula serupa petunjuk rahsia yang hanya dapat ditafsir menurut urutan firasat batin--sebagaimana nalurimu terpanggil merujuk kepadanya.

Sewaktu-waktu pertama kalinya jatuh cinta, sedangkan hati yang bertaut kasih pun diterimakan seperti suatu kejadian aneh terus mahu disangkal kebenarannya. Namun sebenarlah mengisi pancaindera membangkit perasaan semacam asyik mengelamun sehingga dunia sekitar langsung berubah indah bersemi, jadi terlalu elok kepada pemandangan maka ianya pun tersemat dibingkaikan mata hatimu. Sememangnya mereka yang berkasih-kasihan itu menjumpakan pengertian yang jauh berbeda akan alam, penuh makna dan tiada akan ternilai lagi terbanding. Dan cinta menyampai takrif kehidupan yang sebenar-benarnya itu. Kerana diturutkan hati yang berkehendakan sesuatu yang tersangat agung, tidak akan mampu dikandung oleh dunia yang tiada lagi memperakui keajaiban. Begitulah betapa tegarnya jiwa yang tiada bertuankan selain hati walau dikerah kuasa sejagat pun belumlah pasti dapat menunduknya.

Barang sesuatu seperti itu sambil sama memberi petanda bahwa apa sahaja boleh berlaku asal sahaja dapat disebati unsur-unsur yang mempercetuskannya. Sekiranya dapat diikat sebatian itu maka akan terbitlah ia bakal menjelang bersama membawa seluruh hari di ambang gemala peralihan. Merebak dan berjangkitan pula ianya itu, laksana bumi dipisah gerhana laksana dinihari disingkap fajar. Langsung mengheret segala aturan jagat tergelincir daripada landasannya. Lalu melukutlah dunia lama pecah berderai tiada akan dapat dicantum lagi. Maka di situlah dunia itu diketemukan.

Andai ingin ditelusuri susur galur asal sebermulanya ia adapun ianya diperiwayatkan di dalam perkumpulan sahabat yang saling bertukar cerita tentang dongeng keperwiraan atau rahsia alam di antara semarak unggun api yang memercik ke bintang. Prasastinya ada terpahat di atas bibir yang melarik senyum merungkai seribu catatan bahagia.

Ia hadir diutus angin dipesan bayu pada jelajah lepas membelah samudera malam. Ia terbit dari bicara tentang keinginan dan impian mahukan diburu adicita itu sehingga ke hujung dunia. Ialah dilagukan di dalam irama gemersik kesukaan jadi gubahan sempurna kepada mana-mana yang berkenan, bagaimana alunan titinadanya itu mampu mengangkat-apung jiwamu dalam cara yang tidak akan dapat dirumuskan hukum ilmu zahir. Apakala pula dimeterai asmara dan menyatu sejasad sejiwa dipanjat bersama saat itu ke mercu berahi setanding pendaki unggul menjejak ke gunung berkalung awan, itulah puncaknya yang telah kalian tawan.

Adapun tersebut perkataan dunia itu juga bisa terbangun kepada yang mencita mahu diperbuat akan ia seturut seru bagai dicucuri dengan segala hikmat kesaktian. Justeru, antara sesiapa pun bisa mengilham kehidupan seindah puisi bagai citra pengkarya agung atau mendiri sergam persada sekitar seri bersendi sulur tempawan bagai rupanya menjawat pekerjaan tukang yang pandai dari keinderaan. Sebegitu besar segala dunia yang mungkin pada yang menginginkannya dan jikalau kuat kemahuan itu nescaya akan terjelmalah gapuranya membuka gerbang raya membentang lalu seakan seluruh alam datang berserah kepadamu.

Akan yang itu, sungguhlah seperti ada dunia lain di sebalik yang ini. Melarut ufuknya tidak bertepi, lautannya tidak berdasar, letaknya di dunia yang ini juga. Berpasak alih ke mana sahaja asalkan hatimu seluas semesta.

Arkitek syurgaloka metabumi.

Sebenarlah bahawa revolusi itu satu ide di mana kita boleh memasuki dunia rahsia itu, mengharapkan akan saat yang mendatang itu, tidakkan sekali-kalinya kembali lagi.
anix_core
anix_core
paparazi
paparazi

Number of posts : 32
Registration date : 2008-11-02

View user profile

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum